KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Życie i działalność

Edukacja

Profesor Bogusław Molski (1932 - 1989)

Szkoła podstawowa w Warszawie i Sokołowie Podlaskim (woj. lubelskie).
Gimnazjum w Pieniężynie (woj. pomorskie).
Liceum Rolniczo-Spółdzielcze w Bolesławiu (woj. pomorskie).
Studia na Wydziale Leśnym SGGW w Warszawie, zakończone obroną pracy magisterskiej
pt. "Zespoły roślinne Leśnictwa Grzędy na Czerwonym Bagnie".

Praca naukowa

Praca w Katedrze Botaniki na Wydziale Rolnym SGGW w Warszawie w latach 1956-1968.
Staż ogrodniczy w Stanach Zjednoczonych.
Praca na stanowisku wykładowcy i starszego wykładowcy botaniki na Uniwersytecie Nigeryjskim w Nsukka.
Obrona pracy doktorskiej pt."Rola drewna reakcyjnego w regeneracji pędu głównego sosny zwyczajnej"
i uzyskanie stopnia doktora w 1964 roku.
Habilitacja na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach.
Tytuł profesora nadzwyczajnego w 1988 roku.

Twórca Ogrodu Botanicznego PAN w Warszawie

Praca na stanowisku kierownika Pracowni Zasobów Genowych w Zakładzie Genetyki PAN w latach 1970-1974.
Pełnienie w latach 1974-1989 obowiązków dyrektora Ogrodu Botanicznego PAN w Warszawie,
który powołano do życia decyzją Prezydium Rządu, a następnie Uchwałą Prezydium PAN.
Przejęcie, ogrodzenie i zagospodarowanie 40 hektarów ogrodu,
który rok po śmierci założyciela udostępniono zwiedzającym.